012 Törőcsik Franciska (2021.11.21.)

A mai műsorban a színjátszás, a színész szakma kerül reflektorfénybe. Vendégem Törőcsik Franciska, korunk egyik legtehetségesebb színésze Magyarországon. A lelkes színházba járók már régóta ismerik a nevét, hiszen játszott többek között a Mester és Margaritában, a Hamletben, a Viharban és még számos más darabban. Sorra kapja a film főszerepeket is, láthattuk őt a Swingben, a Budapest Noirban, a Teljesen idegenek című olasz film magyar változatában, a BÚÉK-ban és Mészáros Márta világsikert arató filmjében, az Aurora Borealis-ban is. Újabban a Mi kis falunk sorozatában is feltűnik, ennek köszönhetően egy még szélesebb közönség számára vált ismertté hazánkban. Ha ez nem lenne elég, Franciska emellett rendszeresen szinkronszínészkedik, énekel, irodalmi esteket tart és számtalan más területen próbálja ki magát. Sokoldalú, izgalmas személyiség tehát, akivel élvezet beszélgetni.

Az epizód további elérhetőségei:

011 Fekete István (2021.10.31.)

Mai vendégem egy kedves barátom, Fekete István fotóriporter. István egy rendkívül érzékeny, társadalmi kérdésekre fogékony alkotó, aki személyes érdeklődésétől vezérelve elképesztő helyeke és tájakra jutott el, s lebilincselő szubkultúrákba pillantott bele. Ebből kapunk ma mi is egy kis ízelítőt.

Az epizód további elérhetőségei:

010 Barakonyi Szabolcs (2021.10.10.)

Barakonyi Szabolcs sokak számára ismerős lehet a fotóművészet világából, hiszen sajátos hangulatú, rendszeresen kiállított anyagaival számtalan díjat és ösztöndíjat besöpört már. Ismerős lehet továbbá a fotóriporteri, képszerkesztői területről is, hiszen Szabolcs neve lényegében összefonódott az Index hírportállal, ahol szinte a kezdetektől egészen a tavalyi évi váltásig a fotó szekció vezetője volt. Egy szó mint száz, megkerülhetetlen figurája a magyar fotós életnek.

Az epizód további elérhetőségei:

009 Vancsó Zoltán (2021.09.19.)

Fogadjátok szeretettel a wopcast kilencedik adását. Mai vendégem Vancsó Zoltán, akit én személy szerint az egyik legnagyobb ma élő fotográfusnak tartok Magyarországon, sőt még azon is túl. Képeiben benne van minden, amitől egy művész igazi klasszikussá válhat: mesteri kompozíciók, finomság és titokzatosság és persze a legfontosabb, az alkotó személyisége.

Az epizód további elérhetőségei:

 

008 Szombat Éva (2021.08.29.)

Fogadjátok szeretettel a nyolcadik adást! Mai vendégem Szombat Éva, egy rendkívül sokoldalú művész, akit legtöbben egyedi stílusáról ismernek: egy neonfényes, szirupos, nemes értelemben vett giccsvilág jelenik meg a saját projektjeihez készült képein, a 90-es évek MTV hangulatát idézve. Fotói bejárták a világot, olyan helyeken jelentek már meg, mint a Huffington Post, a Vogue, vagy a Vice.

Az epizód további elérhetőségei:

 

007 Végh László (2021.08.08.)

A múltkori extra adás után ismét visszatérünk a fotósokhoz. Mai vendégem Végh László, a fotóriporterek fiatal generációjának egy kiemelkedő alakja. Laca üde színfoltja a magyar fotós életnek. A Magyar Hang munkatársaként dolgozik, de anyagai rendszeresen jelennek meg egyéb portálokon és nívós magazinokban, olyanokban, mint például a National Geographic. Pályafutása során nyert már többek között Pécsi József ösztöndíjat, Hemző-díjat, és 2015-ben kárpátaljai anyagával első helyezett lett az egyik legrangosabb nemzetközi elismerésnek számító Pictures of The Year pályázatán. Oszlopos tagja továbbá a Pictorial Collective csapatának.

Az epizód további elérhetőségei:

 

006 Animal Cannibals (2021.07.18.)

Fogadjátok szeretettel a wopcast első xtra kiadását!

A célom velük az, hogy olyan emberekkel is beszélgessek, akik ugyan nem a fotó világából érkeznek, de érdekesnek, izgalmasnak találom őket, s egy plusz színt vihetnek a wopcast világába. Az első ilyen xtra vendége az Animal Cannibals volt. Hogy miért pont ők, arról a podacast elején beszámolok, de a személyes kapcsolódást félretéve is ez a zenekar olyan meghatározó szerepet töltött és tölt be a magyar könnyűzene fejlődésében, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni. 1989-ben, a rendszerváltás idején alakultak, s lényegében ők honosították meg a Nyugaton már tomboló rap és hip-hop zenei kultúrát Magyarországon.

Az epizód további elérhetőségei:

 

005 Szarka Klára (2021.06.27.)

Szarka Klára Magyarország egyik legismertebb kurátora és fotótörténésze. Klára mindenféle túlzás nélkül azt jelenti a magyar fotósélet számára, mint amit David Attemborough a környezetvédelem számára. Egy elképesztően okos, bölcs, mégis alázatos és szerény nő, aki aktívan egyengeti a magyar fotográfia múltját, jelenét és jövőjét. Az egyik legjobb tanár, akivel valaha találkoztam..

Az epizód további elérhetőségei:

 

004 Kleb Attila (2021.06.06.)

Kleb Attila egy igazi szabad akaratú fotográfus, aki egész életében a saját útját járta és soha nem kötött magával kompromisszumot. Egy ember, aki bátran mert váltani az ismeretlenre mindig, amikor erre szükség volt. Beszélgettünk többek között arról, milyen volt fotóriporterként megélni a rendszerváltást, milyen az, amikor Szardínia az ember második otthona és milyen a jazz, illetve a jazzkoncert szervezés világa. Szóba került továbbá a menekültválság, a szabadúszás előnyei, a jó portrék titkai, a siker (mint mindig) és az is, hogy miért éri meg követni a saját értékeinket.

Az epizód további elérhetőségei:

 

003 Mucsy Szilvi (2021.05.16.)

Harmadik vendégem, Mucsy Szilvia fotográfus, egy elképesztően pozitív, energikus jelenség, aki nemcsak művészként, hanem szervezőként is aktív szerepet vállal a magyar fotóséletben. Többek között ő a Budapest FotóFesztivál igazgatója illetve a Random kortárs fotográfusok csoportjának vezetője is.

Az epizód további elérhetőségei:

 

002 Bácsi Róbert László (2021.04.25.)

Második vendégem Bácsi Róbert László, a hazai kortárs fotográfia egyik meghatározó alakja. Fotóriporterként és alkalmazott fotósként is egyaránt a legjobbak közé tartozik, igazi szenvedélye azonban az utazással egybekötött, hosszú távú képes anyagok készítése, melynek köszönhetően bejárta már a fél világot.

Az epizód további elérhetőségei:

 

001 Tombor Zoltán (2021.04.04.)

Első vendégem Tombor Zoltán, egy nemzetközileg elismert fotográfus, aki egy olyan karrierrel büszkélkedhet, amiről sokan csak álmodnak Magyarországon. Divatfotósként pályafutását Budapesten kezdte, igazi hírnévre azonban Milánóban, majd később New Yorkban, a divat világvárosaiban tett szert.

Az epizód további elérhetőségei: